Reinigen en onderhoud zonnepanelen

Bij het reinigen van de panelen controleren wij ook de staat van de omvormer.

 

Omgevingsfactoren zoals stofdeeltjes in de lucht, zand, uitwerpselen van vogels, mos, stuifmeel van bomen, vallende bladeren kunnen er snel voor zorgen dat zonnepanelen bedekt worden onder een laagje vuil.

Sommige fabrikanten van zonnepanelen beweren dat hun panelen zelfreinigend zijn: met een stevige regenbui van tijd tot tijd worden hun zonnepanelen automatisch en volledig gratis gereinigd.. Dat wordt althans beweerd.

De vervuiling op zonnepanelen

Door het gladde oppervlak en de schuine plaatsing zou een fikse regenbui voldoende zijn om het vuil en stof te verwijderen. Dat klopt voor een deel, maar zeker niet helemaal.
Wie dakramen heeft, weet dat ook die vuil worden. Zelfs als ze een zelfreinigende beglazing hebben.
Hardnekkig vuil laat zich niet temmen door een flinke regenbui! De bekleding van zonnepanelen moet zoveel mogelijk licht (fotonen) doorlaten zodat het de inwendige zonnecellen kan bereiken.
Reflectie van het glas en onzuiverheden in het zonnepaneel zullen nadelige effecten hebben op het uiteindelijke vermogen en dus op de elektriciteitsopbrengst van het zonnepaneel.
Door atmosferische vervuiling kan het rendementsverlies oplopen tot 25% of meer.
De opstelling en de locatie van uw zonnepanelen bepaalt de uiteindelijke effecten van vuil op het zonnepaneel.
Vuil zal de levensduur van zonnepanelen tevens verkorten en het is dus van belang de panelen frequent door specialisten te laten reinigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oplossing voor vuile zonnepanelen

Het pure water (gedemineraliseerd of osmosewater) heeft een zeer sterke reinigende werking doordat de geladen waterstof- en hydroxide ionen uit het pure water zich verbinden met de vervuiling op het oppervlak.
Specifieke detergenten kunnen deze reinigende werking nog wat versterken doch zijn in de meeste gevallen overbodig, wat het milieu ten goede komt.

Het pure water droogt zonder strepen en doordat het geen kalk meer bevat kan ook dit geen schade (inbranding) veroorzaken in het paneel tijdens het opdrogen.

Zonnepanelen mogen NOOIT met een hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen (die hiervoor niet ontwikkeld werden) behandeld worden.
Het reinigen van zonnepanelen is een noodzaak om rendementsverlies tegen te gaan en hotspots te vermijden! Regenwater reinigt niet volledig de panelen, waardoor er zich onzuivere microdelen door vervuiling en hardnekkig vuil zoals uitwerpselen van vogels op de panelen blijft kleven.

Hardnekkig vuil dat kan leiden tot hotspots. Hotspots zijn het resultaat van verhoogde temperaturen op een bepaald deel van het paneel of cel. Dit ten gevolge van vervuiling, schaduw of degradatie van deze cel of cellen.

Bij ons het beste onderhoud voor uw zonnepanelen

Bij het reinigen van de panelen controleren wij ook de staat van de omvormer.
Reinigen van koelribben of filters.
Kijken of de omvormer nog up-to- date is.
We kijken ook de panelen na.

We koppelen de panelen aan een speciaal toestel die de panelen grondig na kijkt op de belangrijkste punten:

  • Voltage

  • Weerstand van PV-modules (module/celafbraak)

  • Stroomverliezen naar de aarde

  • Bypass diodes

  • Pid-verliezer

  • PV-impedantiecurves (controle van gezondheid en degradatie)

Al deze metingen slaan we op in een PDF file en deze worden bijgehouden in een onderhoudsboekje.

 

Wilt u graag een vrijblijvende offerte?

Onze gegevens

Onze gegevens

k

BTW-nr: BE0847.666.568

Copyright 2020 Powered by - Privacy Policy - Cookiebeleid